Бързаме да ви разкажем за модерните начини да оформите окачения таван, преди стилът на 80-те да се е завърнал с пълна сила! Вече няколко години дизайнерите използват нови начини за оформление на окачения таван, чрез които в съчетание с подходящо осветление създават илюзия за по-високи помещения. Тук сме подбрали 3 основни идеи, върху които да стъпите, когато изграждате или обновявате дома си. Тях може да промените според особеностите на конкретното помещение, както и да съчетаете, когато това е възможно.

 

  1. Къде всъщност да свалим нивото на тавана?

До преди няколко години беше прието окаченият таван да се разполага по периферията на стаята. Това решение все още би могло да стои добре в определени ситуации, но нашият съвет е по-скоро да го избягвате в модерния интериор. На фона на новите идеи, които ни предлагат дизайнерите, изглежда демоде, а и жертва на безбройните неподходящи интерпретации, напомня за проява на лош вкус. Ако все пак стаята предполага такова решение или много държите на него, ви показваме една изключително приятна и модерна идея.

Ако искате да създадете илюзия за по-високи помещения, направете точно обратното – свалете нивото на целия таван, като го спрете на няколко сантиметра от стените и добавете скрито осветление. Противно на логиката това няма да смали стаята визуално, а ще създаде усещането, че тя левитира, че има някакво продължение над тавана, което е скрито за очите, но все пак е там. Това решение придава на помещението изключително приятна осветеност и лекота, а при наличието на пердета ефектът е още по-интересен, тъй като светлината се „разлива“ по плата на завесите. Изцяло сваленото ниво на тавана може да използвате за вграждане на осветителни тела, както и за поставянето на изолация, ако жилището ви е разположено на последен етаж.

   

 

  1. Защо да не разчленим скучния таван

Друг трик за визуалното издължаване на помещението е използването на линейни процепи за осветителните тела. Те се боядисват в тъмен цвят, за да се създаде усещане за дълбочина над видимото ниво и за да се подчертае разликата в обемите. Друго предимство е разчленяването на еднообразната повърхнина на тавана при сравнително големи помещения. Вариантите за разполагането на лентите са безкрайно много, като те могат да продължат и в някоя стена, отново създавайки усещането за по-голямо пространство. Не е препоръчително разчленяването на тавана в много малко стаи, тъй като това само ще подчертае скромните им размери.

 

 

  1. Как да оформим различните обеми?

Съществува вариантът да свалим нивото на тавана само в определена зона в стаята. Това има смисъл, когато обуславяме различни функции в едно помещение. Така например когато дневната и кухнята се помещават в едно общо пространство, често таванът в кухненската част е решен на по-ниско ниво. Когато използваме този подход, не е нужно да се ограничаваме само до изграждането на различни обеми, а можем да заложим и на различни материали. По този начин визията придобива доста по-категоричен и разбира се – интересен вид. Използвайте финиш, който по някакъв начин е обвързан с останалите елементи на интериора, за да бъде идеята цялостна и завършена.