В периода на равносметки между отминалата и едва настъпилата нова година, няма как да не обърнем внимание на една тема, засягаща всички нас. След като от Тесла разработиха своите соларни керемиди и стените Powerwall, които се зареждат с енергия, така че да е възможно използването и във всеки един момент, е време да разширим кръгозора си по отношение на това кое е бъдещето, което искаме за себе си. Макар все още подобни иновации да са далечни за нас, нека не забравяме, че и малките крачки са от огромно значение, защото както всички добре знаем – „Капка по капка – вир става“. Затова ние, от Екокерамик, решихме да ви вдъхновим да направите своите малки (а може би не толкова) стъпки към green живот, като ви покажем тези 5 иновативни изобретения за дома!

  1. Кажете „Довиждане!“ на зловонните миризми в кухнята!

Натрупването на органични отпадъци винаги е неприятно. Освен миризмата, която за броени часове може да се превърне в непоносима, често се случва течни субстанции да протекат на различни нежелани места. Zera Food Recycler ни предлага да забравим за всичко това! Модерната компостираща система превръща остатъците от храна в тор само за 24 часа, а компактният и размер на средно голям кош за отпадъци е основно предимство. Определено ще следим развитието на тази технология!

  1. БИО храна в градски условия

Случвало ли ви се е да разглеждате със съмнение био щандовете в магазините? Алтернативата на фермерския живот обаче, не ви е по вкуса… Nanofarm предлага възможност да съвместите заетия начин на живот в града и желанието си да се храните здравословно. Тази ферма, по-малка и от фурната ви, ви позволява да отглеждате зеленолистни зеленчуци и подправки на кухненския си плот, без да полагате непосилни грижи. Искрено се надяваме от Replantable да не спират дотук и да работят в посока отглеждане и на по-големи зеленчуци. И не на последно място – продуктите им да станат по-достъпни.

  1. „Язовирна стена“ за бебета

Ако разполагате с вана и с…бебе, разбира се, сигурно сте на мнение, че това е най-лесният начин за къпане на малчугани. Да пълните цялата вана за съвсем малкото си дете обаче, освен че е разхищение, е и загуба на време. Добрата новина е, че вече съществува „бент“, който може да поставите, където прецените, така че да е удобно и за вас, и за вашето бебе. BabyDam ще ви спести както усилия, така и средства.

  1. Забравете прането на ръка, представяме ви пране на крака!

На всеки е познато неимуверното усилие да събере цяла пералня, само за да изпере конкретна дреха. Прането на ръка винаги е опция, но да си признаем – най-вероятно по-често пускаме полу-празна пералня, само за да избегнем досадното търкане. За щастие има и трети вариант! Неговото име е Drumi и ви позволява да изперете до 2 кг дрехи чрез настъпването на педал в рамките на 5 минути. Без електричество, с минимално количество вода и навсякъде, където ви потрябва, защото тази мини перална машина е по-малка от куфар!

  1. Пестене без усилия

Пестенето на вода е сред най-експлоатираните теми, свързани с околната среда и неслучайно три от иновациите, които ви представяме, засягат точно този проблем. Ако спирането на кранчето, докато не използвате водата и други подобни мерки за нейното пестене, е свързано със съзнателните ви действия, то нашето пето предложение ще ви впечатли с това, че от вас не се изисква нищо друго освен да го закупите и поставите на смесителя. Rivus Nozzle е накрайник за чешма, който пести до 90% от водата. Чрез разпръскването и под формата на кух конус, количеството вода се използва много по-ефективно, без това да затруднява нормалните ви навици на миене. Това е страхотно изобретение само по себе си, но най-впечатляващ е фактът, че е разработено от български екип. С нетърпение чакаме пускането му в производство и желаем на Rivus успех!

 

Във времето, когато всички гледаме към новата година с надеждата да бъде по-добра, е редно да се замислим какъв може да е нашият собствен принос това да се случи. Надяваме се нашата статия да е събудила у вас точно такъв стремеж, а ако тази тема ви е все още чужда, не забравяйте, че собствените ви сметки могат да намалеят, когато живеете по-природосъобразно!