Независимо дали хексагонът ви привлича или не, не може да му се отрече, че е една от най-магическите фигури в природата. Пчелната пита и до днес ни изумява с перфектната си структура, балончетата във водата най-често се подреждат в мрежа от шестоъгълници и дори Сатурн притежава своя шестоъгълен облак. Ако и това не ви кара да харесвате хексагона малко повече, прочетете нашите шест причини да заложите на шестоъгълни плочки в интериора.

 

  1. Силна форма

Освен в природата шестоъгълникът играе важна роля и в човешките възприятия. Той е считан за символ на комуникацията, взаимодействието, съюза и баланса. Това разбира се не е случайно – пчелите изграждат своята пчелна пита в перфектна координация помежду си, въпреки че работят на различни места едновременно. Може да включите този символ в дома си, за да донесе повече хармония в него и да ви напомня за важността на разбирателството, дори когато това ви се струва твърде далечно. Добрата комуникация от своя страна лежи на истинността, доверието, любовта, равенството. С една дума можем да кажем, че шестоъгълникът (и особено правилният) е символ на съвършенството. Как да не го поискаме в дома си?!

 

 

  1. Нещо различно

Не можем да не си признаем, че когато изграждаме своето жилище, се стремим не само да се харесва на нас, но да бъде и достойно за похвала. За да впечатлите с интериор, включете  нещо различно и дръзко, нещо, което смятаме, че отива на самите вас! Когато търсите „вица“, поантата, „акцента“ в интериора, имате готов отговор – заменете ортогоналните плочки с шестоъгълни. Това почти несъмнено ще ви осигури интересния вид, към който се стремите.

 

 

  1. Модерни и през 2018

През последните няколко години хексагоналните плочки упорито се нареждат сред тенденциите в интериора и очевидно няма да отстъпят мястото си толкова лесно. Няма нищо чудно в това – как да се откажеш от нещо, което изглежда толкова добре! Дори напротив – дазайнерите разработват все повече и повече варианти на „пчелните пити“ и нямаме търпение да видим какво ново предстои!

 

 

 

  1. Интересна подредба

Дори чисто белите, плътно наредени хексагонални плочки изглеждат интересно! Какво ли остава, когато човек ги подреди в композиция или ги съчетае по наистина нестандартен начин? За да си отговорите на този въпрос, продължете да четете, защото ще ви покажем нагледно защо шестоъгълните плочки са правилният избор.

 

 

  1. Дълбочина

Благодарение на благоприятните възможности за подредба, хексагоните създават усещане за дълбочина. Множеството контактуващи помежду си страни улавят окото и погледът потъва в дълбочината на тяхната геометрия. Когато прибавим и шарка, цвят или контрастиращи фуги, ефектът може да стане дори хипнотизиращ!

 

 

  1. Взаимодействие

Добрата новина е, че шестоъгълните плочки са в прекрасно взаимодействие не само една с друга, но и с различни видове материали. Те са прекрасен преход към боя, паркет, ламинат и плочки с друга геометрия и най-хубавото е, че няма нужда от преходни лайсни! При срещата на хексагоните с  други  материали се получават интересни ръбове или форми и по този начин може да изберете дали да създадете отчетлива линия или да размиете граници между различните видове финиш.

 

 

Ако досега не сме ви убедили, явно шестоъгълните плочки просто не са за вас. Това не пречи да се полюбувате на галерията ни със снимки в ЧАСТ 2 – Шест начина да използваме шестоъгълните плочки в интериора! За всички останали се надяваме втората част от статията да е още по-полезна, защото там са разкрити тайните на правилното използване на „пчелните пити“.