Време е да спрем да се задоволяваме с посредствена визия, когато става въпрос за собствения ни дом. С добра идея могат да се постигнат много по-добри резултати, отколкото с огромен бюджет, но…с липса на концепция. Днес ще ви дадем няколко съвета, като разгледаме един на първо четене добре познат стил, който при всяко свое завръщане става все по-интересен. Отново и отното се появява сред тенценциите в интериора, като 2017 не прави изключение. Един добър довод да изберете винтидж визия за своята баня – независимо от все по-впечатляващите модерни решения класиката винаги ще стои добре. Освен че ще ви дадем съвети за по-добра визия на вашата баня, ще ви покажем и конкретни решения от нашия асортимент, с които да я постигнете.

 

Използването на интериорна боя в санитарните помещения е по-скоро необичайно за нас, но в много страни е едно съвсем традиционно решение. А най-важното е, че мигновено ви осигурява винтидж излъчването, за което мечтаете. Заложете на цокъл от плочки, достигащ над нивото на мивката, за да подсигурите зоните, които най-често се цапат, и продължете до тавана с интериорна боя за влажни помещения. Зоната на прекъсване подчертайте с хоризонтален фриз. Финишът с боя може да използвате и за цели стени, особено в тоалетната, ако тя е в отделно помещение. В случай че ремонтирате баня, в която вече са налепени плочки, ще се наложи тяхното отстраняване или поставянето на листове гипсокартон, за да си осигурите повърхност, подходяща за боядисване.

 

         

 

Тапетите за баня са друго нестандартно, но много ефектно решение. При тях може да спазите същите принципи като при латекса, но най-важен си остава подборът на десен. За най-подходящите цветове и мотиви за постигане на винтидж визия ще ви разкежем по-надолу.

 

         

 

Постарайте се изборът ви на цветове да следва някаква логика. Изберете готова гама, която ви допада, но имайте предвид, че не всеки цвят, който ви харесва, ще е непременно подходящ и в интериора. При избора на латекс се ограничете в пастелните и неутрални тонове. Изключително подходящи са повечето нюанси на сиво и бежово, а ако искате баня според последните тенденции, заложете на цвета Heart Wood. За тези, които обичат пъстротата, препоръчваме нашумелия Marrs Green в най-светлите му нотки.

Ако заложите на бели плочки, трудно ще сгрешите (разгледайте нашата галерия тук). Те са като символ на винтидж стила, а при съчетание с боя изглеждат изключително елегантно. В случай че сте от по-смелите, направете точно обратното – изберете плочки в ярък цвят и завършете с бял латекс. Така също ще си осигурите банята ви да има модерно звучене, тъй като ярките цветове набират скорост.

 

         

 

Друг сигурен винтидж елемент са повтаряемите геометрични шарки (към нашите предложения). Те стоят чудесно на стените под формата и на плочки, и на тапет, но идеалното място за тях е подът. Вече се намират много и различни подобни предложения, но бъдете внимателни в избора си, идеята отново е за цялостна визия с единна идея от тавана до пода. Ако пък заложите на плочки в ярък цвят за стените, най-добре завършете с плочки от същата серия за пода.

 

           

 

Мебелите са не по-малко важни от избора на финишни материали. При шкафовете за баня избягвайте правоъгълните и изчистени форми и се насочете към извивките и наличието на орнаменти. Повечето производители имат поне една такава серия в асортимента си и ще можете лесно да се ориентирате (вижте предложенията ни) . Ако сте креативни и обичате да добавяте нещо от себе си, реставрирайте стар масивен шкаф, шевна машина или дори красиво старо корито. Така, освен че ще създадете мебел по свой вкус, ще имате уникален елемент в интериора, с който само вие ще можете да се похвалите. Сред смесителите и душовете също съществува богат избор на винтидж попадения (разгледайте тук). Нашият съвет е да заложите на черния цвят – по този начин не само ще получите желаната ретро визия, а ще бъдете и в крак с тенденциите.

 

         

 

Често етапът с аксесоарите бива пренебрегнат поради изчерпване на бюджета и желанието. Това обаче, до голяма степен е разликата между обикновената баня и изключително стилната такава. Ако се борите за второто, не ги пропускайте. Особено когато става въпрос за винтидж! Всякакви аксесоари са повече от задължителни (разгледайте нашите предложения за аксесоари за баня). Тук също може да проявите креативност – потърсете някое старо огледало и му придайте малко блясък, заменете лампите от магазина със старовремски аплик или полилей и добавете малко столче или масичка. Ако не успеете да попаднете на подобни „антики“, заложете на кръгло огледало и лампи в класически стил. Завършете с нещо интересно – красиви кошници, в които да подредите козметика или кърпи, както и килим или черга с традиционни мотиви.